onsdag 30. mai 2012

Strikket kortbukse til baby












Trøtt gutt vil ikke ta flere bilder

Siden det snart skal være sommer - eller i det minste vår - har jeg strikket en seleshorts/kortbukse til min lille store babygutt. En ikke helt velvillig modell og snøvær (!) ute, gjorde fotograferingen til en utfordring. Lover å komme tilbake med bilder av shortsen i bruk når vi forhåpentligvis får sommer her oppe i nord også.

Buksen er strikket etter eget design, inspirert av slike shortser  som barn brukte på 1940-50-tallet (+/-). Garnet er Baby Merino fra Drops; et garn som passer ypperlig til sommerklær i landet nord for solen. Det kjennes nesten ut som bomullsgarn, bare lettere (og bedre, siden jeg ikke er så glad i å strikke i bomullsgarn). Og med kvalitetene til ull så holder den forhåpentligvis en liten pjokk varm på en middels varm sommerdag.

Etter fotograferingen la jeg lillepjokken ut i vogna for å sove formiddagsluren sin - fortsatt i vinterpose og varme klær! Tenk at det snart er juni......ja ja, det finnes verre ting enn å vente på bedre vær :)

mandag 21. mai 2012

En utfordring - bli litt kjent med meg

Jeg har fått en utfordring fra Harpa med bloggen Strikkly Speaking (haha, genialt navn på en strikkeblogg). Siden jeg synes det er interessant å lese svarene til andre bloggere som har fått denne (og fordi jeg blir smigret av å bli spurt, også), så deltar jeg gjerne på den - med et lite forbehold: at jeg kun svarer på spørsmålene i denne omgangen, og ikke sender den videre. Kun fordi det stjeler så mye tid, og jeg har allerede tidsnød hver gang jeg prøver å snike meg til bloggetid for tiden. Håper det går greit :)

Her er spørsmålene fra henne, og mine svar:

1) Hvorfor begynte du å blogge - og hvor lenge har du holdt på?
På profilen min på Blogger står det at jeg er registrert i 2006, men jeg blogget ikke da. Har hatt en blogg før for noen år siden, men den fungerte ikke helt. Denne bloggen har jeg hatt siden juli 2011, og vi kommer ganske så godt overens - jeg og bloggen min - så den håper jeg lever lenge. Grunnen til at jeg startet, var etter inspirasjon fra en venninnes blogg - og fordi det er en super måte å holde orden på sin egen hobbyproduksjon, komme i kontakt med likesinnede, få inspirasjon osv.


2) Hva er ditt mest vellykkede strikkeprosjekt gjennom tidene?
Her må jeg nesten svare den blå alpakka-cardiganen jeg strikket til min datter. Det første strikkeprosjektet etter egen oppskrift. Jeg ble hyggelig overrasket over resultatet :)






3) - og det mest mislykkede?
De har jeg glemt, og antakeligvis kastet vekk før de ble laget ferdig.


4) Hvor henter du inspirasjon?
Andre bloggere, blader, strikkebøker, venner og nå for tiden: Pinterest


5) Topp tre blogger på din liste? 
Det er så mange, vanskelig å velge ut tre


6)Hvilken bok fra strikkebokhylla blar du helst opp i?
Jeg elsker strikke- og sybøker, og har samlet meg opp et lite lager. Min favorittstrikkebok er uten tvil Strikk til Nøstebarn. Go'boka som jeg og en venninne kaller den


7) Hvem tyr du til når du står fast på strikke-/heklefronten?
Min flinke mamma -  har ofte strikkespørsmål til henne :)


8) Favorittverktøyet ditt - også på strikke-/heklefronten?
Jeg strikker stort sett med de pinner jeg har tilgjengelig. Liker bambuspinner godt da, og KnitPro. Jeg har også veeeldig lyst på Symphonie Rose strikkepinner (og forsåvidt heklekroker også). Luksus! Dessuten er jeg nesten avhengig av disse maskemarkøerene





9) Hvilken teknikk liker du best?
Akkurat nå har jeg en forkjærlighet for perlestrikk. Ellers strikker jeg ganske ukomplisert...


10) - og hvilken teknikk kunne du tenke deg å lære deg?
Daisy-teknikken som jentene i Pickles bruker så ofte. Den er fin.



11) Og siden det snart er sommer - hvor går drømmereisen?
I sommer skal vi på småbarns-/badeferie til Sør-Spania. Familien har hatt hus der siden midten av 1980-tallet, og selv om det er solgt nå fortsetter vi å komme tilbake dit så ofte vi kan. Føles som å komme hjem - avslappende og lite stressende, som er å foretrekke når man reiser med små barn :). Jeg drømmer om å reise til Japan og oppleve motstykker som Tokyo og Kyoto, eller rideferie på Island med et langt besøk i Reykjavik. Ellers er vår lille familie veldig glad i Danmark, spesielt Bornholm. Og innerst inne drømmer jeg om en venninnetur til Paris eller Helsinki, men klarer ikke helt enda å reise fra mine søte små :)

lørdag 19. mai 2012

Fair Isle- genser i alpakka



Lillegutt har fått seg ny genser, strikket i Drops Alpaca. Selve mønsteret på bærestykket er lånt fra en gammel genser jeg hadde i skapet. Oppskriften på genseren er egenutviklet - og må nok tilpasses ytterligere for at jeg skal bli helt fornøyd selv. Jeg tror jeg har vært litt for ivrig på rundfellingen i starten, for genseren er litt trang i åpningen til ermene. I tillegg måtte jeg rekke opp halsen igjen, for der hadde jeg jammen også felt for mange masker og felt for stramt til slutt, så stakkars gutten min fikk ikke hodet igjennom. Når jeg da endelig hadde fått strikket en ny halsåpning, felte jeg så løst jeg kunne i frykt for å gjenta feilen. Denne gangen gikk det fint, med god klaring.

Jeg holder enda på å bestemme meg for hva jeg synes om fargene. Kan det bli for mye av det gode?Mmh, jeg tror jeg lander på at jeg synes den er kul :) Inspirasjonen til å strikke en slik genser til lillegutt fikk jeg forresten fra denne fine retro-genseren. Planen var å strikke en lik denne, men siden jeg er inne i en strikke-etter-egen-oppskrift-periode, så ble det til at jeg fant på en egen oppskrift etterhvert som jeg strikket.

Modellen var forresten ikke i det tålmodige hjørnet i dag, så det ble bare ett bilde av genseren i bruk.


tirsdag 15. mai 2012

Den fantastiske sommerbuksen som ble til risposer




Endelig skinner sola også i Tromsø, og med det gledelige gjensynet kom også et behov for å legge bort ullgenser-strikkingen og kanskje sy litt sommerklær? Med plan om nettopp det - å sy en sommerlig bukse til husets jente - du vet, sånn med strikk på bærestykket - satt jeg meg til symaskinen. Resultatet: to par risposer og et hode som kokte!

 Da jeg hadde klippet ut mønsteret til buksen, og satt klar med det fine stoffet jeg hadde valgt ut, mistet jeg motet helt. Oppskriften ble plutselig gresk, og mønsterdelene jeg hadde klippet så helt feile ut. Jeg kunne ikke risikere at mitt dyrebare gamle, gule sengesett ble oppklippet til ingen nytte. Derfor sydde jeg et par risposer i stedet, buksen får vente til en dag med bedre tid.

I mangel av erter ble det faktisk risposer, men det funket fint det også. Hadde nemlig store planer om å sy meg varmende risputer når jeg gikk gravid, men det ble det ikke noe av, og siden har en pakke grøtris stått ved siden av symaskinen. Nå ble det endelig bruk for den :)

onsdag 9. mai 2012

Impulsiv Pickles-strikk uten Pickles-garn






På siste garnshopping må den ubevisste delen av hjernen min ha tatt over. Da jeg kom hjem hadde jeg kjøpt med meg nøster av Alfa - i hvit med glitter og en olivengrønn/limegrønn farge (klarer ikke helt bestemme meg for hvilken nyanse det faktisk er!) Fra før av har jeg hatt planer om å strikke I <3 U- genseren til Pickles - så jeg fant ut at det må være den jeg ubevisst har handlet inn til. Kombinasjonen impulsiv og utålmodig betyr ofte at jeg ikke har tid til å sitte meg ned og bestille garn, vente på at det ankommer i posten osv. Der og da hadde jeg tydeligvis bestemt meg for å strikke genseren, og da ble det i Alfa.

I ettertid angrer jeg på at jeg ikke ventet og bestilte garnet som hører til oppskriften....... ble ikke helt fornøyd med passformen på genseren. Jenta mi er høy og slank, og kan gjerne bruke en størrelse mindre i vidde, og et hakk opp i lengde. Jeg prøvde å regulere målene underveis, men jeg synes det er vanskelig med et såpass tykt garn. Skulle også ha brukt et pinnenummer mindre til vrangborden, den ble altfor "løs. Så genseren ble altså en smule for stor og vid for min 6-åring.

Det hindret likevel ikke henne i å ta den på seg med én gang, da. Hun syntes den var superfin. Barn bryr seg heldigvis ikke om slike rare detaljer som vi voksne. Har den fin farge, sitter bra på og ikke klør - da er alt bare velstand. Ja, og så har den jo glitter i seg! 

Det jeg ikke så når jeg kjøpte garnet, er at glitterversjonen av Alfa inneholder 3 % acryl. Skrekk og gru! Kanskje ikke så store mengder at det betyr så mye, men kjenner at jeg ikke liker det likevel...


Fikk til nød knipset et par bilder av storpia før hun skulle ut og teste genseren

I've knitted a version of Pickles' I <3 U - sweater. I used a different kind of yarn than the original (I used Alfa from Sandnes). Not sure if I liked the result, though. The sweater turned out to be a little too big for my girl. I should have used the yarn specified in the pattern. Or maybe just taken the time to measure along the way.

tirsdag 1. mai 2012

Jakke etter eget mønster












Endelig kan jeg vise frem påskens strikkeprosjekt, som jeg nå har fått sydd knapper i. Jakken er strikket i herlig alpakka fra Schachenmayr (Premium Alpaka) i den fineste fargen. Jeg likte garnet godt, selv om det hadde tendenser til å dele seg. Oppskriften er etter eget hode. Hadde en idé om en nostalgisk barnejakke slik jenter ofte gikk i på 1950-tallet. Sluttresultatet ble ikke helt som jeg opprinnelig hadde sett for meg, men er alt i alt fornøyd med resultatet. Det er tross alt første litt større strikkeprosjekt etter eget hode. Skulle jeg endret på noe, ville jeg kanskje ha hatt rundfelling i stedet for raglan. Tror det hadde blitt penere med perlestrikken. 

Jakken er strikket for å vokse i - altså noen cm lengre enn lillejenta mi måler. Den hadde nok blitt mer fastere i formen med et annet type garn enn alpakka, men jeg synes egentlig passformen ble fin. Jeg har i hvertfall gjort en dugelig innsats på opprekking av påbegynte ermer og bol for at den skulle passe, opptil flere ganger. Slitsomt å finne opp mål og mønster selv, men verdt det. Og har man vært flink å skrive ned etterhvert, så har man en grunnoppskrift som er lett å gå ut ifra neste gang.

Jenta mi ble ihvertfall glad for jakken fra mamma - det er det viktigste :)

A cardigan knitted for my daughter, from my very own pattern. All in all I'm happy with the final result. So too is my little girl - and that's what counts.