søndag 28. oktober 2012

Pjona votter










Pjoning, bosnisk hekling, gobelinhekling, mosaikkhekling, sheperd's knitting, single crochet, smygmaskevirkning.......den her gamle teknikken har mange navn. Hvorfor akkurat pjoning ble det som kanskje er mest kjent, vet jeg ikke. Utrolig rart ord.

Jeg har i hvertfall gjenoppdaget pjoning, og brukt helga til å pjone meg et par sennepsgule votter. Kan du pjone? Vel, kan du hekle så kan du i hvertfall det. Det er den enkleste formen for hekling, der man kun stikker nålen gjennom en maske, og ikke i begge, som i hekling. Dessuten er det kun kjedemasker man bruker. Teknikken egner seg best til å lage votter, luer og sokker - siden man arbeider seg rundt og rundt. En avgjørende huskeregel er dessuten: ikke pjon for hardt! Pjona arbeid har nemlig ikke den samme elastikken som strikkede plagg har, og resultatet kan fort bli for smått og for trangt.

Det finnes mange gode forklaringer og lynkurs i pjoning på nett. Her er to tilfeldig valgte eksempler: et bildekurs og en video. Jeg kommer også etterhvert til å legge ut en uhøytidelig oppskrift på mine pjona votter.

Lykke til :)

fredag 19. oktober 2012

Garn-estetikk






Life's too short to knit
 with cheap yarn

Men noen ganger blir garnet dyrere enn forventet. Å glemme seg helt av inne på Holst Garn og ikke tenke på toll, endte opp med gebyr på 190 kr for min del.  Men hva gjør det når garnet er så vakkert? Garn fra Holst kommer i de peneste garnnøstene jeg vet om. 

torsdag 18. oktober 2012

Høstvest i nesten-daisystrikk








Actionbilder av siste ferdige strikkeprosjekt: høstvest fra Pickles, med et forsøk på daisystrikk. Som dere sikkert ser, så er ikke daisyene slik de skal være. Det gikk ganske raskt opp for meg også, men lenge leve utålmodigheten. Jeg valgte å strikke videre med min haltende daisystrikk - shoot me! Synes resultatet ble helt greit, en litt sånn udefinerbar strukturstrikk. Dessuten tror jeg ikke daisystrikk tar seg best ut i alpakka. Strukturer har en tendens til å forsvinne litt inn i hårene, selv vrangstrikk blir litt flatt i alpakka.

I etterkant har jeg tatt meg tid til å studere denne videoen fra Pickles, og vet nå at det er kastet mitt som har blitt gjort feil. Greit å vite til neste gang. Blir nok mer daisystrikk på meg, for det er jo så fint.

Garn: Drops Alpakka på pinne nr. 3
Oppskrift: Høstvest fra Pickles, str. 6 år

tirsdag 16. oktober 2012

Mer garn fra Vága Floghavn


Nytt garn fra mannen - som begynner å bli erfaren garnkjøper. Gjenkjent i butikken Gávubúðin Prýði tipper jeg også at han snart er.

Denne gangen var jeg så heldig å få 15 nøster Navia Trio. Og sjekk ut de fine fargene han har valgt! Jeg hadde planer om å skreddersy en bestillingsliste etter først å ha googlet litt rundt om færøysk garn, men det rakk jeg ikke. Eneste beskjed ble dermed "ett eller annet gult". Synes han gjorde en supergod jobb! Riktignok er han ikke helt her enda  - heldigvis.

Fin tirsdag til deg!

mandag 8. oktober 2012

Neon på strømpelesten






Siste ukas innimellom-strikking: raggsokker med en touch av neon. Endelig fikk jeg åpnet og tatt i bruk neongarnet jeg kjøpte for en liten evighet siden. Har hatt mange planer for det, men det har ikke blitt noe av dem - før nå. Nå får de pynte opp husets små føtter.


Raggegarn: Færøysk raggsokkegarn fra Navia, norsk Raggesokkegarn (ja det er forskjell på   raggesokkegarn. Navias garn er mye mykere enn de andre jeg hadde liggende)
Neongarn: Schachenmayr "Bravo" (her snakker vi 100 % akryl - det knitrer når man strikker)
Pinner: 4

fredag 5. oktober 2012

En helt vanlig lykkedag


Premie fra Norsk Flid Husfliden i Tromsø

Her om dagen tikket det inn en melding i innboksen på Facebook, fra Husfliden i Tromsø . Jeg var trukket ut som vinner blant alle de som liker siden deres. Ble skikkelig overrasket, - ante faktisk ikke at det var en konkurranse på gang der.

Og premien: en garnpakke med alt man behøver for å strikke et av designene til Arne og Carlos (se bilde), i deres retrokolleksjon for Dale Garn. Det vil da si ett stykk oppskriftshefte med hele retrokolleksjonen fra OL i 1956 & 1968, 16 nøster Freestyle fra Dale Garn, to søte maskemarkører, en pompom/duskelager, to rundpinner fra ProDesign og en søt konfekteske til slutt.

Som ikke det var nok, ble jeg jammen meg trukket ut som heldig vinner i blogglotteriet til Småtikken og meg. Der vant jeg to av hennes egne strikkeoppskrifter : Little Monkey Cardigan og magisk trollvest. Kjempefine begge to, de må jeg prøve meg på.

Cardigan og vest fra EBA Design/ Småtikken og meg. Bilder fra Ravelry


Tusen takk til Husfliden og Småtikken og meg. Hilsen en glad og fornøyd heldiggris

Og god helg til alle som er innom :)

tirsdag 2. oktober 2012

Skjørtebukse-kompromiss.....og en søt vest på toppen av det hele





Lille søte A: Jeg vil ha skjørt på i dag
Bekymret mamma: Nja, men er det ikke litt kaldt ute idag? Tror du tar bukse på.
Like søt men veldig sta lille A: NEI, jeg VIL ha skjørt på. Ikke bukse :(

Aaargh......hjelp...

Noen som kjenner seg igjen?Etterhvert som snuppa har vokst seg stor har hun også lyst å bestemme selv hva hun skal ha på seg. Ofte betyr det skjørt eller kjole. Greit det, ingen problem. Men enda er hun ikke større enn at skjørtet ofte havner i hylla og selv løper hun rundt i strømpebukse. Utover vinteren blir jo det ganske kald, det sier seg selv. Så da jeg så denne kreasjonen hos Pickles, måtte jeg bare strikke hele settet. Lille A har testet skjørtebuksa og sin gule vest på skolen idag. Fungerte helt strålende, og hun kom hjem med både skjørt og bukse på, hehe. Noe annet hadde vært litt rart, siden "skjørtet" egentlig er en del av buksa. 

Hun hadde dessuten fått kommentarer på hvor fin hun var.........og spørsmål om det var bestemor som hadde strikket? Øøh, nei, det e mamma vel! Såklart det er mammaen som har strikket! Hallo, du!

Settet er strikket i Pickles Extra Fine Merino, på pinner 3,5. Oppskriften er enkel og gikk ganske radig unna. Blir stadig overrasket over hvor enkle løsninger Pickles har - positivt ment. Og så ser resultatet mye mer komplisert ut enn det faktisk er. Veldig greit å strikke på prosjekter som går raskt unna. Og så synes jeg generelt at Pickles-designene er veldig fine.

......men jeg fikk en god del garn til overs denne gangen også, da snakker jeg nøster som ikke blir åpnet. Ikke rart det blir litt dyrt da..........

Riktignok, det skal ikke stå på det: det ekstra garnet får nok bein å gå på her i huset uansett :)